lördag 25 maj 2013

Personer du kanske känner

Titel; Personer du kanske känner
Författare; Jay Asher & Carolyn Mackler
Förlag; Bonnier Carlsen

Till en början så var jag inte särskilt imponerad av Personer du kanske känner. Jag kände mig snarast lite besviken eftersom förväntningarna var höga i och med att jag gillade Tretton skäl varför så mycket.

Jag tyckte det skrevs ut för mycket i texten, saker som inte behövs förklaras, att det inte litades tillräckligt mycket på läsarens förmåga att se bilden själv. Men, jag ändrade uppfattning ganska snabbt ändå. Jag fastnade i karaktärerna och jag gillar upplägget.

Mycket kort om handlingen är att 1996 får Emma en dator av sin pappa. Hon installerar den och får sedan en cd-rom av grannen, för att kunna koppla upp sig på AOL (America online). Istället för AOL:s startsida hamnar hon på någonting som heter Facebook...Först tror hon självklart att någon driver med henne, men förstår efter ett tag att det här faktiskt är något från framtiden som hon på något underligt vis kan se. Hon hittar sig själv såklart, och hon är inte alls nöjd med vad hon ser. Tillsammans med Josh, grannkillen, märker hon att deras handlingar 1996 påverkar vad som händer på Facebook 15 år senare.

Det hela låter kanske lite krystat, men det blir bra, jag lovar! Det är lite kul att läsa om Facebook utifrån ett synsätt från någon som inte har en aning om vad det handlar om. Man får sig helt klart en tankeställare.

Det jag gillar mest i boken är nog att det ges en sådan fin bild av de fyra vännerna; Emma, Josh, Tyson och Kellan. Visst bråkar de och visst är de taskiga mot varandra ibland, men i grund och botten så tar de hand om varandra.. Framförallt så ser de varandra, på riktigt, och märker om något inte står rätt till. De drar sig inte heller för att säga ifrån om de tycker att någon av de andra flippar ur och kanske inte beter sig så smidigt som man skulle önska. Jag hör nu när jag skriver det hur präktigt det låter, men det kändes absolut inte så under läsningen.

Jag är glad att jag fortsatte min läsning och inte avbröt när jag blev lite besviken i början. Personer du kanske känner får absolut följa med för att pratas om på bokpraten i sommar!

Jag hade inte läst någonting av Carolyn Mackler tidigare, jag tror inte det finns någon mer titel översatt till svenska. Nu efter Personer du kanske känner står hon på min lista över författare att kolla upp.

1 kommentar:

  1. Jag läste också Personer du kanske känner. (blev klar för någon vecka sedan). Och som du skrev så var inte jag heller så imponerad av boken först, men sedan blev den mycket bättre och jag ville bara fortsätta att läsa. :)

    SvaraRadera