onsdag 27 april 2011

Kate Morton; I det förflutna

Titel; I det förflutna
Författare; Kate Morton
Förlag; ForumI det förflutna utspelar sig i London och på den engelska landsbygden, i nutid och under tiden för andra världskriget. Som alltid i Kate Mortons böcker så handlar det om en händelse i det förflutna som får följder i nutid.  Jag har tidigare läst och tyckt om både Den glömda trädgården och Dimmornas lek av författaren. Inte så att jag hoppade högt av glädje när jag såg att Morton kommit ut med en till, men lite glad blev jag nog.

Edie Burchill arbetar på ett litet bokförlag i London, och är för en Londonälskande bibliotekarie inte särskilt svår att tycka om. Eftersom bostadsmarknaden är som den är i London så får Edie problem när hon blir lämnad av sin partner och då inte har råd att ha kvar lägenheten. En ytterligare komplikation är att hon helst inte vill berätta om separationen för sina föräldrar. Edie och mamman har aldrig stått varandra särskilt nära, och de har svårt att tala med varandra överhuvud taget, och framförallt om lite svårare saker.

En söndag när Edie är hemma hos föräldrarna på söndagsmiddag kommer det ett gammalt brev adresserat till Edies mamma. Det är ett brev som varit på villovägar under lång tid, och som nu äntligen kunde delas ut. Mamman blir märkbart upprörd över brevets innehåll och de blåser av hela middagen. Edie får aldrig något riktigt svar när hon försöker få svar på vad som egentligen stod i brevet och varför mamman reagerade så starkt som hon gjorde när brevet.

Sedan slumpar det sig så att Edie under en biltur hamnar utanför exakt den herrgård där hennes mamma bodde som evakuerad under kriget. Den herrgård som det gamla brevet kom ifrån. De tre gamla damerna som bor på herrgården är de systrar som också bodde där under kriget. De har, av olika anledningar blivit kvar hemma. De äldsta, tvillingarna Persephone och Seraphina, har i alla år tagit hand om sin halvsyster Juniper. Juniper blev sviken av den unge man hon skulle förlova sig med, under kriget. Hon hämtade sig aldrig från detta svek och systrarna har gjort allt för att skydda henne från världen t i alla år.

Det är en väldigt exentrisk familj med många sorger i bagaget som Edies mamma hamnar hos som ensamt evakueringsbarn. Men hon blir väldigt väl omhändertagen. Så bra faktiskt att hon inte vill åka tillbaka till London när föräldrarna kommer för att hämta henne med hem igen. Hon har alltid älskat att läsa och skriva och här i denna författande familj får hon all stimulans till att utveckla sitt skrivande hon kan önska.

Edie undrar självklart varför mamman aldig talat om den här tiden. Vad är det hon inte vill berätta? Edie får kontakt med systrarna på slottet och förstår att det döljer sig mer än en hemlighet bakom de tjocka murarna. Det är ett mysterie som ska lösas, utan att för den sakens skull vara den deckare. Det är trevligt och välskrivet. Det blir aldrig tråkigt, men över 500 sidor känns aningen för långt. Skulle inte ha gjort något om det kortats av något.

3 kommentarer:

  1. En bok som finns på min läslista men jag blir ju lite fundersam pga omslaget. För romantisk?

    SvaraRadera
  2. Nej, inte romantisk om man tänker sig kärlek för huvudpersonens räkning. Snarare olycklig, på många sätt omöjlig kärlek i det förflutna i så fall. Inte alls sliskigt romantisk. Finns mycket värre! Kanske lite romantiserande kring andra världskriget i så fall.

    SvaraRadera
  3. Underbar bok! Jag fullkomligt älskade karaktärerna!

    SvaraRadera