måndag 25 maj 2015

Den unga eliten

Titel: Den Unga Eliten
Författare: Marie Lu
Förlag: Modernista
Recensionsexemplar

Så, då har jag läst Marie Lu's Den Unga Eliten. Hennes debut, trilogin som börjar med Legend, är ett dåligt samvete för mig. Jag har fått den som recex (Tack Modernista! Ni är alltid så generösa, och jag ska verkligen skriva om den också. Jag skriver alltid om recexen, även om det ibland tar orimligt lång tid ...) och sedan så har den blivit liggande. Det blir ju tyvärr så där ibland i o m att det kommer nytt precis hela tiden. Svårt att hinna med.

I den unga eliten får vi träffa Adelina Amoutero, som överlevde när Blodfebern svepte över landet för ca 10 år sedan. Många dog, och de barn som överlevde blev märkta. De kallas Malfetto och är fruktade och jagade av de som styr landet.

Ett fåtal av dessa Malfetto har unika gåvor och förmågor och har fått namnet Den unga eliten.

De styrande gör allt för att krossa denna grupp ungdomar och börjar allt mer hänsynslöst jaga alla Malfetto, för att på så vis komma åt Den unga eliten.

Adelina blir själv räddad av Den unga eliten precis när hon är på väg att brännas på bål efter det att hon varit ansvarig för sin pappas död. På något sätt hade det framgått att Adelina besitter krafter som den lilla gruppen av frihetskämpar eftertraktar. Krafter som hon själv varit helt ovetande om ända fram tills dess att hon faktiskt är på väg att dö.

Hon tas om hand av den här lilla gruppen av Malfettos och börjar tränas i att kontrollera sina förmågor. Samtidigt som Adelina blir mer och mer medveten om vad hon faktiskt kan göra så dras snaran åt kring Den unga eliten och en stor strid mot makthavarna i landet är oundviklig.

Det här kanske inte tilltalade mig så där väldigt mycket, men jag är glad att jag har läst, för jag är helt säker på att de som gillade Legend även kommer att vilja läsa Lu's nya serie. De som är fast i dystopierna, i svallvågorna efter Hungerspelen, Divergent etc kommer också att hitta fram till denna serie, tror jag. Och då är det så bra att ha läst, så man kan tipsa ;-)

Jag är ju inget stort fan av Fantasy som utspelar sig i helt andra världar än vår egen. Med några underbara undantag. Dystopier däremot har jag inte tröttnat på ännu. Serier som Den unga eliten känns som om de hamnar någonstans mitt emellan. Jag ska ta och försöka få läst Legend också. Jag tror kanske att den är mer åt Dystopihållet, även om jag kan ha fel. Jag får återkomma om detta!


2 kommentarer:

  1. Legend är den bästa dystopin, medan Den unga eliten ( enligt mig ) hamnar i den lite sämre delen av fantasygenren. Två totalt olika böcker, varav jag älskar den ena och inte gillade den andra. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var väl lite så jag tänkte:-) jag får se till att ta itu med Legend nu snart!

      Radera