måndag 27 september 2010

Skendöd

 


SKENDÖD; Tess Gerritsen

Det här var den första boken av Gerritsen som jag läste, så jag kom in lite fel i böckerna om mordutredaren Jane Rizzoli och hennes parhäst, obducenten Maura Isles. Men, det gjorde ingenting så länge jag läste Skendöd. Man kom snabbt in i handlingen, och personerna är så väl beskrivna att det kändes som om man hade träffat på dem tidigare. Men, när jag sedan läste SYNDAREN, som kom ut före kändes det lite trist att man redan visste vad som händer rent privat med karaktärerna...

Det känns lite Patricia Cornwell över det hela, med tanke på att rätt så mycket tid tillbringas i obduktionssalen, och det är väl egentligen inte riktigt min kopp te. (Det är märkligt att man kan läsa allsköns ruskigheter!) Det får dock inte bli för detaljerade beskrivningar av lik, obduktioner och andra läskigheter för mig.

När det gäller skendöd så är dock det mesta förlåtet, tycker jag. Det här är en välskriven deckare som jag fastnade i med en gång.

Den börjar riktigt ruggigt, i den här ovan nämna obduktionssalen. Maura Isles får en obehaglig känsla av att det är någon kvar i salen, förutom hon själv. Det ska det visserligen vara också, men det ska inte finnas fler levande personer därinne…

Hon går igenom de döda personerna i sina liksäckar när hon kommer till en ung kvinna, som plötsligt slår upp ögonen! Kvinnan förs i ilfart till akuten och läggs in på sjukhuset. På samma sjukhus befinner sig mordutredare Jane Rizzoli, som är där för att föda barn.

Saker och ting går riktigt snett med den skendöda kvinnan. Hon skjuter en läkare och tar flera patienter som gisslan. Bland dessa höggravida Jane Rizzoli som just har börjat få verkar. Det hela kompliceras ytterligare när en person bryter sig in (!), inte ut, i sjukhuset och ansluter sig till kvinnan som håller gisslan. Rizzoli, hennes man som arbetar för FBI, och andra poliser som blivit tillkallade försöker alla dölja det faktum att Rizzoli är polis, för pressen. De är rädda att kidnapparna kommer att dra fördel av detta om de får reda på sanningen.

Det är ett tag sedan jag läste Skendöd nu, och jag har hunnit med att läsa föregångaren SYNDAREN (som det kommer inlägg om vid något senare tillfälle), och ser fram emot att läsa mer av Gerritsen. Kanske blir det på engelska nästa gång, så jag slipper vänta på trean om Jane Rizzoli och Maura Isles? Eller så kanske den svenska översättningen har hunnit komma ut innan jag kommer till slutet av min ”att läsa hylla”? Ganska troligt skulle jag vilja säga! Den hyllan fylls på i stadig takt…

Jag tyckte bättre om Skendöd än om Syndaren. Varför vet jag egentligen inte. Det har antagligen att göra med att jag läste dem i fel ordning. Lite orättvist mot SYNDAREN... Jag tyckte i alla fall tillräckligt mycket om dem båda för att absolut läsa mer av författaren i fortsättningen.

Detta inlägg är tidigare publicerat på Annettes bokblogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar