tisdag 12 juni 2018

Liten rapport från Malören

Nu är vi tillbaka hemma igen, och det har verkligen varit en helt fantastisk långhelg. Vi har fått se så mycket fint så det kommer nog ta ett tag innan man smält alla intryck.



Det var en liten del av #boblmaf tillika en del av Kulturkollo och jag som var iväg. Vi reste från Landvetter 14:15 på fredagseftermiddagen och bytte på Arlanda för att ta oss vidare till Luleå. Hade inte Luleåflighten varit sen så hade vi missat den och då också missat den fantastiska fredagskvällen på Malören. Vilken tur att det gick som det gick!






                                                


Väl uppe i Luleå blev vi mötta av den otroligt snälla Marcus som snällt stod och väntade in oss och tog oss vidare till Lotta och Kalix. Från Kalix blev det sedan en båtfärd på ca 1 timma ut till Malören. Vi kom fram vid 22:30 och ljuset och solen gav oss ett fint välkomnande.


Hanna och Patrik som driver Malören lodge bjöd på tunnbröd med Kalixrom och tillbehör som kvällsmat, och sedan var vi ut och in i stugan och fotade halva natten. Det gick liksom inte att låta bli. Vid 01.30 gick vi och lade oss och jag tror vi sov som stockar allihopa. Det var så tyst och all härlig havsluft tog ut sin rätt.



På lördagsmorgonen efter en fin frukost så gick vi en guidad tur runt ön. Bland annat så fick vi veta att ön är den yttersta i Kalix skärgård och att namnet betyder rund sten och skall syfta på stenarna som finns på ön. Förmodligen är Malören bebodd sedan medeltiden och under 1700-talet bedrevs det fiske från ön i stor utsträckning. Den lilla kyrkan byggdes 1769 och brukar kallas för skärgårdens domkyrka. Första söndagen i juli anordnas det gudstjänst på ön och då brukar det komma dit mycket folk. Vi gick in i kyrkan och den är fantastiskt fin, med bland annat ett skepp som hänger från taket och fin väggmålning. Det finns också ett vrak på ön, som man tog virke ifrån. Det är såklart ont om virke här ute och allt man behöver får fraktas ut med båt eller över isen om vintrarna. En sjömansgrav och en stenlabyrint visar också att det bott folk på ön sedan gammalt.







1827 blev Malören lotsplats och det var i den gamla lotsstugan som vi bodde i under vår vistelse. Fyren uppfördes 1851 och är ritad av Heidenstam, som också ritat bland annat Pater Noster på Tjörn. Här kan den som vill läsa mer om fyren på Malören kika in. Vi gick upp i fyren och utsikten var helt otrolig. Ingen av oss är nog riktigt bekväm med höga höjder så det var lite läskigt, men väl värd mödan!

När det gäller växtligheten på ön så tror man först att det inte växer så mycket alls, men efter ett tag så lägger man märke till mer och mer blommor och andra växter. Smultron och Havtorn är något som växer rikligt på ön, liksom planterad gräslök som spridit sig. Detta gör ju också att Malören lodge kan använda sig av extremt lokalt producerat när det gäller just dessa råvaror. Vi fick smaka både havtorn- och smultrondricka som båda var mycket goda.

Kanske, kanske Hägg?!?

Någon som känner igen?

Strandvial

Fjällviva


Rönn är det enda trädet som finns på ön, och vissa av lönnarna såg nästan ut som knotiga små fruktträd. En växt vi såg på ett par ställen tror vi ev kan vara hägg, men det hittade vi inget riktigt svar på. Sedan längre fram på sommaren växer det massor av mjölkört, vilket måste se helt fantastiskt ut. En annan blomma som det finns gott om är Strandvialen. Vi hade turen att se några som blommade såpass här tidigt. Vi hittade också en otroligt söt liten annan lila blomma som måste vara Fjällviva. Jag fotade ytterligare en liten söt vit blomma som jag inte har identifierat. Kanske någon som vet?









Naturen på ön var verkligen fascinerande. Väldigt omväxlande för att vara en sådan liten ö ändå. Klappersten, sandstrand, ängar och klippor. Allt rymdes på Malören. Självklart badade jag! Det var kallt men mycket uppfriskande! Tyvärr tog jag inte reda på hur många grader det var i vattnet.




Vi fick också möjlighet att basta och att tvätta oss med vatten värmt i bastun. En häftig upplevelse. Vid 14-tiden på söndagen var det dags att resa tillbaka in till Kalix med båt. Lite info om besöket i Kalix med bland annat Götamagasinet och Restaurang Utblick i Luppio kommer i ett annat inlägg!







1 kommentar:

  1. Alltså förutom att det var så kul att hinna träffa er så är det så himla roligt och underligt (på ett bra sätt) att se bilder i en av mina bokvänners bloggar från ställen där jag varit som barn. Två världar som flyter ihop typ haha.

    Jag tror att den oidentifierade blomman är skogsstjärna. Vi tvingades göra herbarium på sommarloven med minst 100 identifierade växter med latinska namn (var jag barn på Prussiluskans tid?!) och utifrån dessa 20 år gamla minnen så är det min bästa gissning.

    SvaraRadera