Nu har jag varit och pratat lite böcker i radio igen. Kul! Den här gången tog jag med mig ett gäng barnböcker. Jag har medvetet försökt att inte ha med så mycket barn- och ungdomsböcker vid de här tillfällena, för att istället fokusera på sådant jag läser mer för min egen skull. Alltså, missförstå mig rätt, det är ju absolut inte så att allt jag läser som är barn- och ungdomslitteratur är sådant jag läser för jobbets räkning. Mycket av det vill jag verkligen läsa, och hade gjort det även om jag inte skulle använda mig av det på biblioteket.
Dock kände jag att jag oftast när jag sitter där och tipsar om böcker som jag nyligen läst så blir det ofta, väldigt ofta till och med, brittiska spänningsromaner jag pratar om ... Vad det nu kan bero på?!? Hur som helst så bestämde jag mig för att inte ha med några spänningsromaner, utan kanske lite feelgood istället denna gång? Problemet var bara det att när jag tittade på vad jag läst det senaste så var det ju just spänningsromaner. Inte så särskilt mycket feelgood om man säger så ...
Då gick jag raskt vidare och tänkte att jag kör barn- och ungdom istället, och så fick det bli. Den här gången hade jag med mig:
Orkans öga av Lin Hallberg
Kim är en tjej på kanske 15 år som precis har varit med om att älsklingshästen och sköthästen på ridskolan har blivit avlivad på grund av svår smärta i ett ben som inte kommer att bli bra. Kim går ner i ett svart hål och hamnar i någon form av depression. Mamman gör allt hon kan för att Kim ska må bättre, men det är inte mycket som hjälper. Tillslut bestäms det att Kim, under ett skollov, ska åka iväg till en gammal släktgård långt in i de värmländska skogarna, där en gammelfaster till Kim har hästar. Meningen är att Kim ska hjälpa till i stallet för att kanske i alla fall till viss del komma över förlusten av Karisma.
Nu blir det inte riktigt som Kim föreställt sig. Gården är gammal och sliten och Mejt, som släktingen heter, är inte i särskilt fin form hon heller. Hon har stora ekonomiska bekymmer och har kommit på kant med traktens rikaste skogsägare, som inte vill något hellre än att lägga beslag på Mejt's skog.
Så här långt så känns det lite som ett klassiskt tema. Liten fattig gård som får slåss mot den stora rika och som mot alla odds säkert kommer att lyckas på grund av ett renare samvete och en känsla av fair play. Lägg sedan till vanskött häst som endast Kim kan hantera och som har något som han vill förmedla till enbart Kim.Men, det är långt ifrån hela sanningen bakom den här berättelsen. Dels så handlar den mycket om Kims personliga utveckling, dels har den med en del övernaturliga inslag, som i alla fall jag inte var medveten om innan jag började läsa.
Jag gillar Orkans öga, men om jag ska ha någon invändning så är det just de övernaturliga inslagen. Det finns så många författare som skriver så, och jag tycker nog inte Lin Hallbergs böcker behöver in och nosa där de också. Hennes böcker klarar sig bra ändå. Inte vet jag, men det känns som om slutet öppnar för en fortsättning? Jag vet att jag i så fall absolut skulle läsa en tvåa i serien.
Sju förtrollade kvällar av Mårten Sandén
Mårten Sandéns senaste bok för mellanåldern är en riktigt pärla. Det finns hur mycket som helst att prata om i den här boken. Buster är en kille på 13 år som tränar boxning. Han är riktigt bra på sin sport och önskar att det gick lika bra i skolan som i ringen, och tycker det är jättejobbigt när han ser mammans och pappans besvikelse när han återigen misslyckats på ett prov.
Det ligger som en slöja av sorg över Busters hem på grund av att hans storebror dog i en olycka för ett antal år sedan. Buster och brodern var varandras motsatser men kom väldigt väl överens och saknaden är stor.
Samtidigt som Buster av olika anledningar börjar umgås lite med Saga, eller "flickan-som-läser" som Buster kallade henne för innan han visste hennes namn, och Antonio börjar märkliga saker hända. Saga och Antonio tillhör inte den coola klicken på skolan precis, och framförallt Antonio blir ofta utsatt för olika otrevligheter. Saga finns där vid hans sida och stöttar och hjälper.
Buster möter en gammal vaktmästare som går ute på trottoaren och sopar. När Buster är på väg förbi så pekar gubben på marken och säger att Buster tappat sina biobiljetter. På marken nedanför ligger en remsa gammaldags biobiljetter. Problemet är bara att biografen i staden har varit nedlagd i många år.
Det här är en finstämd berättelse om sorg, vänskap, mod och mycket annat och som jag nämnde tidigare passas utmärkt att prata om i grupper när man läst.
Fröken spöke av Kerstin Lundberg Hahn
Fröken Spöke är första delen i en serie där det hittills kommit ut tre böcker. Den handlar om när Ebba och Ivars klass får en vikarie när deras vanliga fröken ska vara borta i en hel månad.
De blir lite förskräckta när de får se sin nya fröken. Hon är lång och smal med långt svart hår. Sedan är hon väldigt blek och helt klädd i svart. Ganska snart blir barnen misstänksamma. Kan det vara så att fröken Spagge, som hon heter, egentligen är ett spöke eller t o m en vampyr?
Spännande och lättläst!
Järnvägsbarnen av E. Nesbit
Det här är en riktig klassiker. Den kom ut första gången i England 1906 och första gången i Sverige någon gång på 50-talet. Jag läste den för första gången nu i december när jag var i London senast. Den var skyltad med på en massa ställen och går just nu som teater i London.
Jag köpte den och läste den på planet hem. Jag tror egentligen inte just den här titeln är Nesbits största i Sverige, utan skulle nog ha satsat på Huset Ardens gåta, som jag blev väldigt sugen på att läsa om.
Jag blev också nyfiken på varför det dröjde över 40 år innan det kom en svensk översättning? Var det vanligt att det tog så lång tid? Hur gjordes urvalet för vad som översattes överhuvudtaget? Blev genast sugen på en massa sådana intressant saker! Om man t ex jämför med Fem-böckerna? Jag får återkomma om det här känner jag.
Hur som helst så börjar Järnvägsbarnen i London där man träffar en vanlig familj med tre barn. De har det ganska bra, men en snäll mamma som skriver sagor till barnen och en pappa som har ett viktigt jobb som han går till i kostym och ibland är trött när han kommer hem ifrån.
En dag förändras deras trygga tillvaro i ett nafs, när pappan plötsligt försvinner och mamman blir rädd, orolig och tyst. Mamma och barnen flyttar ut till en liten stuga ute på landet, de har plötsligt ont om pengar och barnen får inte reda på vad som har hänt med pappan. Vad som faktiskt har hänt får man faktiskt som läsare inte veta förrän på de allra sista sidorna.
Barnen är påhittiga och mycket trevliga och välartade (tänk lite Enid Blyton) och råkar ut för en del lagom spännande saker. De får också en del nya vänner, t ex stinsen nere på järnvägsstationen och en äldre man som de brukat vinka till när han åker förbi med samma tåg varje dag. Just denne man, på tåget, visar sig senare vara en riktig välgörare som blir en riktig hjälte när mamman blir sjuk.
Det är alltid kul att få läst klassiker, både barn och vuxen, som man tänkt att läsa länge men aldrig riktigt hunnit med. Får se om jag fortsätter på den här banan eller om det dröjer några år till nästa gång ...
Kikar förbi och kollar vilka som fortfarande är igång med böcker och blogg. Ett tag sedan vi var ambassadörer för bokmässan. God fortsättning på 2016!
SvaraRaderaJa herregud, det går fort! God fortsättning!
Radera