söndag 30 september 2012

Vad läser barn på Grönland, Färöarma och Island?

Intressant seminarie om att skriva och ge ut böcker inom begränsade språkområden.

Unga bloggare

Så här fullt var det i bloggambassadörernas rum under minglet för unga bloggare igår. Jättekul, och jag tror att alla var nöjda och belåtna. Hoppas att det blev bra möten och att alla upptäckte nya bloggar och författare. En av höjdpunkterna var, och då gick det verkligen ett sus genom publiken, när Michelle Paver kom in på ett spontanbesök.

Eldsnack

Sara och Mats pratar Eld. Många redan frälsta i publiken!

lördag 29 september 2012

Oknytt, Näcken och andra väsen

Amanda Hellberg pratar om sin ungdomsbok, Jag väntar under mossan.

Åsa Larsson

Fantastiska Åsa Larsson som berättar om Till offer åt Molok. Det här var otroligt intressant att lyssna på, Åsa Larsson är en så skicklig berättare. Det är nästan så man vill flytta till Kiruna. Men bara nästan.

Prisutdelningen

Prisutdelningen för vår tävling som pågått på bloggarna nu under tid.

Mera mingel

Mingel i bloggrummet med trevliga bloggare och papporna till bl a Bert och Sune

fredag 28 september 2012

En till från samma tillfälle

Mingel

Mingel i Bloggambassadörernas rum ;-) vi är så glada att så många dök upp, och att alla verkade nöjda och glada.

Äntligen

Det här har jag väntat på. Att få lyssna på Jenny Valentine.

Mässan torsdagen 3

Efter att ha gått lite vilse med N i släptåg, hittade jag till bloggrummet och några av ambassadörerna som redan var på plats. Kändes skönt och lyxigt att kunna hänga av sig och lämna väskor. Första seminariet för dagen blev;

På tröskeln till tonårsvärlden Moa Eriksson Sandberg och Eva Susso pratade om sina nya böcker med  unga tjejer som huvudkaraktärer. Tjejerna är i 12-årsåldern och precis i den där skarven mellan barndom och tonårstiden, där de allra flesta känner sig mer eller mindre vilsna. Intressant att lyssna på och jag ska absolut läsa Sussos nya om Yummy.





Mer pojkar

Det här vill jag ha mer av. Martin Jonols och Johan Unenge hade mycket bra saker att säga gällande pojkars läsning. De uttrycker sig båda två fängslande och med mycket humor. Jag hade kunnat lyssna bra mycket längre, synd att det här inte var ett 45 minuters seminarie.

Pojkar, pojkar, pojkar

Först ut idag blir det här: om att skriva så pojkar vill läsa. Ska bli intressant att lyssna på. Idag blir det inte lika stressigt för mig som igår. Jag ska ta det lite lugnare. Inte springa på så många seminarier. Sådan är min plan just nu i alla fall. Vi får väl se hur det blir...

Mässan torsdag 2

Två bra ungdomsböcker för er som inte redan läst, som man absolut kan läsa och gilla även som vuxen.

Mässan torsdag

Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck pratar ungdomsböcker. Det var väl egentligen inget nytt, men det här är två av mina favoritförfattare, och de är alltid roliga att lyssna på.

torsdag 27 september 2012

Mingel

Det har inte blivit någonting bloggat idag,,,jag har haft fullt upp med alla seminarier och andra programpunkter, så jag känner mig ursäktad! Tänkte i alla fall avsluta dagen med en bild från Bokhoraminglet! Nu är jag på väg hem efter första mässdagen och tror jag kommer att somna rätt så snabbt ikväll,

onsdag 26 september 2012

Nu är det dags!

Ja, nu är det äntligen dags! Med start ikväll med Pressnatta, så drar Bok & Bibliotek 2012 igång...Härligt, och nästan lite overkligt!



tisdag 25 september 2012

måndag 24 september 2012

Roligheter under mässan



Under ett bloggmingel för unga bloggare på mässan så ska jag göra en liten intervju med Johanna Strömqvist, som precis debuterad med sin roman Smittad på Mix förlag. Det ska bli väldigt roligt. Jag håller på och klurar ut lite bra frågor att ställa. Några önskemål? Jag kommer att lägga upp frågor och svar här på bloggen någon gång efter mässan.

Inlägg om Smittad kommer så klart också inom kort!

fredag 21 september 2012

Ni älskar dem inte

Titel; Ni älskar dem inte
Författare; Belinda Bauer
Förlag; Modernista
Recensionsexemplar





Efter den här tredje romanen av Bauer, Ni älskar dem inte, känner jag ingen som helst tvekan längre, om jag någonsin gjort det. Belinda Bauer är helt klart en av mina nya favoriter. Jag är med från första stund och har stora problem med att lägga ifrån mig boken. Som tur är har jag haft lite extra tid att sitta och läsa den här veckan, vilket har jag gjort att jag fick plöja den i lugn och ro, för att direkt efter kunna ta itu med Boltons Nu ser du mig. Vilken grym deckarvecka jag har haft!


Vi får återigen träffa både bypolisen Jonas Holly och Steven Lamb från de båda tidigare böckerna. När boken börjar är Holly fortfarande sjukskriven på grund av de traumatiska händelserna i förra boken, Skuggsida, då hans fru blev mördad. Steven är helt övertygad om att Holly är den skyldige och försöker med alla medel undvika dels att stå öga mot öga med Holly dels att gå förbi stugan där Jonas fortfarande bor kvar. Det senare blir problematiskt då Steven vill utvidga sin tidningsrunda med husen bortanför Hollys stuga.

En person som endast figurerat i utkanten av de tidigare böckerna och som tar större plats i den här, är Stevens lillebror, Davey.

Boken börjar med att en tjej i tonåren försvinner från sin pappas bil, då han är ute och jagar. Jess är tvingad av sin pappa att följa med ut, och i ren protest väljer hon att stanna kvar i bilen. Då jaktsällskapet kommer tillbaka är Jess borta. Istället hittar man en post it lapp med orden 'Du älskar henne inte'.

Det här är, visar det sig snart, det första av ett flertal försvinnande av barn i området. Alla försvinner från bilar och alla ersätts med lappar i liknande stil.

Polisen står utan spår och hängs ut i media med sina misslyckanden att hitta barnen. Av olika anledningar går Jonas Holly tillbaka i tjänst något tidigare än vad som kanske var meningen från början och hamnar mitt i pågående utredning.

Det här är välskrivet och riktigt obehagligt. Samtidigt som jag tycker det är riktigt bra undrar jag, som ofta, varför jag läser om sådana här ruskigheter egentligen. En av anledningarna, tror jag, I Bauers fall, är de fina personskildringarna hon tecknar. Spelar ingen roll att en del av dem inte är särskilt sympatiska. De berör och skakar om, och får mig att fundera på hur man själv skulle bete sig i olika sammanhang, och på hur lätt det är att falla in i ett destruktivt beteendemönster.

Slutet gör att jag hoppas att det går riktigt snabbt tills dess att jag kan lägga vantarna på uppföljaren.




 

tisdag 18 september 2012

Så här blev de till slut...

Ja, så här blev Bibliotekskattens pins...

Stilrena och snygga? Eller tråkiga och simpla? Det är frågan...

När man får oväntat besök

Jag skulle lägga upp en lite snygg bild med mina pins tänkte jag, och vips så var det ngn som absolut ville vara med på bild ;-)

söndag 16 september 2012

Nu är det Bibliotekskattens tur!

Idag är det som sagt Bibliotekskattens tur att publicera tävlingsfrågan! Svaren kan man hitta någonstans på Bibliotekskatten, lycka till!




      
 Imorgon är det Filo-Sofies tur att ge er en ny fråga!

fredag 14 september 2012

Barnens torg på mässan

 
 
 




HÄR kan man läsa om vad som händer för barn och unga på årets Bok och bibliotek. Jag får bara inse att de flesta av de seminarier jag kommer att gå på även under årets mässa handlar om barn, och kanske framförallt ungdomar. Det är ju så kul!

Dock ska jag försöka få in lite fler monterframträdanden, då det gäller "vuxenböcker"!

onsdag 12 september 2012

Gudar och odjur

Titel; Gudar och odjur
Författare; Denise Mina
Förlag; Minotaur
Recensionsexemplar

Det känns som om jag skulle ha väntat med att läsa Gudar och odjur. Återgen kände jag mig lite tidspressad (recensionsdatum, som ändå redan har varit...skynda, skynda, skynda). Så dumt, för jag har så mycket annat i huvudet just nu att jag borde väntat med den här boken som jag verkligen längtat efter att läsa. Nu känns det lite som jag slarvade över vissa partier, och jag gillar ju det här!

Denise Mina är fantastisk på att beskriva de här ruffiga miljöerna i Glasgow, och även oerhört skicklig på att glida över de olika samhällsskikten. Hon rör sig smidigt på alla plan.

Gudar och odjur är fortsättningen på Getingsommar, och Alex Morrow har precis kommit tillbaka till arbetet som kriminalinspektör efter sin föräldraledighet, när hon får ett märkligt rånmord på sitt bord.

En ung maskerad man rånar ett postkontor strax innan jul. Bland de personer som finns inne på postkontoret är Martin Pavel, en äldre man och dennes barnbarn. Pavel hör hur den äldre mannen säger "du" till rånaren, varefter han lämnar över sitt barnbarn till Pavel och stiger fram för att hjälpa rånaren. När allt är klart skjuter rånaren kallblodigt ner mannen och går därifrån.

Mordet på postkontoret leder Morrow in på diverse spår med mängder av frågetecken. Som alltid skriver Mina samhällskritiskt och med mycket skarp iakttagelseförmåga. Vi får en rundtur i Glasgows undre värld, vilken det är svårt att ta sig ur när man väl hamnat där. Vi får också se prov på korrumperade politiker och hur makt, förfärande ofta, korrumperar.

Det här är riktigt bra, och när nästa Denise Mina kommer ut ska jag vänta till en lugn period i mitt liv och bara njuta!

tisdag 11 september 2012

Ett litet tillägg...

I mitt förra inlägg skrev jag att Som om jag frågat och Min typ brorsa är mina Lindbäcksfavoriter. Men så funderade jag lite och kom fram till att Välkommen hem hamnar nog där också! Sedan kollade jag vad jag skrivit om Välkommen hem, och mycket riktigt! I mitt inlägg skriver jag att jag tycker det är den bästa hittils, så just där och då så tyckte jag alltså att Välkommenboken slog Brorsanboken!

måndag 10 september 2012

Som om jag frågat

Titel: Som om jag frågat
Författare; Johanna Lindbäck
Förlag; Rabèn & Sjögren
Recensionsexemplar

HÄR kan man lyssna på en intervju med Johanna Lindbäck där hon pratar om dels Som om jag frågat, dels om bloggandet. Intervjun gjordes i P4 Mötet den 4 september.

Min vana trogen skrev jag inte mitt inlägg om Som om jag frågat direkt efter det att jag läst boken, och jag kan aldrig bestämma mig för vad som är bäst. Att skriva på stört, när man har allt i färskt minne, eller vänta ett tag för att kunna fundera i lugn och ro på det man läst.

Spontant skulle jag vilja säga att det här, tillsammans med brorsanboken, är mina Lindbäckfavoriter. Jag tyckte det hade hänt någonting med karaktärerna i den förra boken, att man fick en djupare relation till personerna jämfört med de tidigare böckerna, och jag tycker att Johanna Lindbäck fortsätter i samma stil i den här senaste. Roligt att läsa, jag blev inte besviken även om jag hade ganska höga förväntningar.

John ska precis börja nian och han känner det som om hela tillvaron håller på att rasa omkring honom. Bästa kompisen har blivit tillsammans med Johns granne, en tjej som han hängt med sedan de var riktigt små. Han blev alltså av med sina båda bästa vänner i ett svep. Eller, det är så John känner i alla fall.

Samtidigt ska föräldrarna separera "på prov". Det har varit dålig stämning hemma ett bra tag och egentligen har väl John kanske anat att det var något på gång, men det kom ändå som en chock när det verkligen hände. Han känner sig irriterad över att han inte heller kan få några konkreta besked av föräldrarna. Allt de kan säga är att de faktiskt inte vet, att de måste känna sig fram. John tycker inte det räcker. Han vill veta.

Förmodligen så kanske han hade nöjt sig med att de avvaktar och känner efter, om hans tillvaro för övrigt hade varit lite mer harmonisk, men som det är nu på kompisfronten vill han ha åtminstone en del av sitt liv som vanligt.

Det kan på vissa ställen kännas som lite ältande av samma våndor, men samtidigt tror jag att det är precis så det är. Det är svårt att komma ur sitt ältande när det känns som om man bara möts av motgångar.

Det här låter ju enormt deppigt, men det finns ljusglimtar! Ljusglimtar i form av exempelvis Line, klasskompisen som bor lite utanför stan och som kommer in i Johns liv som en frisk fläkt. Den här relationen gillar jag jättemycket, och dessutom känns det som en öppning till en fortsättning?

Johanna Lindbäcks styrka är att beskriva "vanliga" ungdomar med "vanliga" problem. Hon skriver om personer som mängder av ungdomar kan relatera till och känna igen sig i, och hon gör det utan att det blir tråkigt. Lindbäck skriver dessutom på ett sådant sätt att man även som vuxen har mycket stor behållning av att läsa hennes böcker. Med tanke på den diskussion gällande ungdomsböcker som pågår lite överallt nu i dagarna. Jag skulle önska att många fler vuxna läste ungdomsböcker. Framförallt vuxna som arbetar med eller har ungdomar i sin närhet, dels för att kunna förmedla bra tips och dels helt och hållet för sin egen skull.

söndag 9 september 2012

Helt logiskt

Jamen, när man ligger väldigt långt efter med sina blogginlägg, har högvis med (bra och efterlängtade!!!) böcker som väntar på att bli lästa. Då är det väl helt logiskt att rycka åt sig en gammal Stephen King på typ nästan 1200 sidor ur bokhyllan. Perfekt läge för en omläsning av Det. Varför gör jag på detta viset???

torsdag 6 september 2012

Tävling i väntan på mässan

Bloggambassadörerna för 2012 kommer att ha en liten tävling med start den 7/9, som håller på till den 26/9. Ni kommer att hitta en ny fråga varje dag på en av bloggarna. Nedan kan ni se ett litet schema för vilken blogg som har frågan vilken dag. Hoppas att det blir många som är med och tävlar! Lycka till!

OBS! Jag har inte länkat till bloggarna nedan, det finns en blogglista över ambassadörerna i min högermarginal med länkar till alla!
7/9 Pocketlover http://www.pocketlover.se
8/9 Olika sidor http://henrikelstad.wordpress.com
9/9 Bokläsardagbok http://www.boklasardagbok.blogspot.se
10/9 Mimmimarie http://www.mimmimarie.blogspot.se
11/9 Spetsig http://www.spetsig.se
12/9 Fru E's böcker http://frue.bloggsida.se
13/9 Bokmalen http://www.bokmalen.nu
14/9 Bokfrossaren http://www.bokfrossaren.blogspot.se
15/9 Bokbabbel http://bokbabbel.com
16/9 Bibliotekskatten http://bibliotekskatten.blogspot.se
17/9 Filo-sofie http://filo-sofie.blogspot.se
18/9 Min bokhylla/Bokform http://blogg.min-bokhylla.nu
19/9 Zachan the writer http://zachanthewriter.blogspot.se
20/9 Bokbiten http://bokbiten.wordpress.com
21/9 I min bokhylla http://www.iminbokhylla.se
22/9 Bokdjungeln http://bokdjungeln.wordpress.com
23/9 Med näsan i en bok http://mednasanienbok.blogspot.se
24/9 Sagan om Sagorna http://www.litteraturmagazinet.se/anna-lagerqvist
25/9Tant Citron http://www.123minsida.se/TantCitronssida
26/9 Erikas bokprat http://erikasbokprat.blogspot.se

tisdag 4 september 2012

En förgiftad man

Titel; En förgiftad man
Författare; Peter Robinson
Förlag; Minotaur
Recensionsexemplar

Nu kommer inom kort min recension av En förgiftad manLitteraturMagazinet.

lördag 1 september 2012

Värsta boken

Ännu en dag på jobbet...;-) Med hjälp av våra kanontjejer, bl a från minikollot i somras, delade biblioteken i Härryda kommun ut böcker till ungdomar mellan 13-25 år idag i Landvetter och Mölnlycke för projektet Värsta boken. Surfa in på collaget.blogspot om ni vill veta mer!